ZMINA дісталася інституту прописки

Поділитися

Проєкт "Свобода пересування для кожного: реформа системи реєстрації місця проживання в Україні" – плід майже п'ятирічної праці його засновниці Людмили Янкіної і команди експертів. За кілька років він під протекцією Центру прав людини ZMINA доніс проблему застарілості системи так званої прописки до міністерських і парламентських стін. Презентував унікальні дослідження і, цілком імовірно, невдовзі позбавить українців залежності від штампу в паспорті.

ЯК УСЕ ПОЧИНАЛОСЯ

Грандіозний проєкт стартував з особистої історії Людмили Янкіної, яка у 2015 році не змогла проголосувати на місцевих виборах у Києві через свою луганську прописку. Надто складна процедура, коли місце реєстрації за тисячі кілометрів від виборця. Людмила почала слідкувати за темою в соцмережах і зрозуміла, що таких "потерпілих", як вона, вистачає. Багато українців обмежені в правах саме через реєстрацію.

Людмила Янкіна, засновниця проєкту

"На цій хвилі познайомилася з Тетяною Печончик, головою правління громадської організації "Центр прав людини ZMINA", – пригадує Людмила, нині засновниця проєкту "Свобода пересування для кожного: реформа системи реєстрації місця проживання в Україні". – Вона дала можливість спробувати трансформувати ідеї в конкретну справу".

Людмила – системний проєктний менеджер з відповідними навичками і досвідом впровадження бізнес-проєктів – взялася за реалізацію задуманого без будь-якого фінансування. ZMINA забезпечила їй дах над головою в переносному і прямому сенсі: Людмила стала частиною команди й отримала куточок для роботи. "Місяців вісім не мала навіть власного столу. Попри це наприкінці 2015-го вже прописала першу концепцію реформи і сформулювала головне завдання: визначити кількість і категорії людей, яких стосувалася проблема реєстрації місця проживання, і запропонувати комплексне рішення", – розповідає Людмила.

КРІЗЬ НЕТРІ ЗАКОНОДАВСТВА

Одні соціологічні компанії запевняли, що порахувати українців – внутрішніх мігрантів нереально, інші не вірили в перспективу праці. Лише Аналітичний центр CEDOS погодився зробити перше кабінетне дослідження, за допомогою якого потім вдалося здобути перший грант від фонду "Відродження" і шведського фонду SIDA для проведення якісного дослідження "в полях".

Далі – презентація результатів та ідеї реформи, перемовини в МВС, налагодження різнобічного партнерства і створення міжвідомчої робочої групи для реформування системи. "Проєкт підтримали в ЄС, і у 2018 році почалася підготовка до перших системних кроків реформи. У мене з'явилася ціла команда правових аналітиків, адвокаційних менеджерів, партнерів", – розповідає Людмила.

Альона Луньова, менеджерка з адвокації Центру прав людини ZMINA

Гуртом нам вдалося провести перше національне соцдослідження і створити "Зелену Книгу системи реєстрації місця проживання" – дослідження впливу прописки на реалізацію прав людини з погляду законодавства.

"Ми стали першими, хто за всю історію України на такому рівні дослідив ці речі, – додає вона. – Висновки приголомшливі: мільйон українців живуть без реєстрації, і їм більшість адмінпослуг та публічних сервісів не доступні".

Повний текст шукайте тут.

Поділитися