Експерти розробили нову модель реєстрації місця проживання

Поділитися

Експерти презентували нову модель реєстрації місця проживання – повідомну замість наявної дозвільної (так званої "прописки"). Її розробили фахівці Центру прав людини ZMINA в партнерському консорціумі з Центром політико-правових реформ.

Відповідно до нової моделі, людині для реєстрації в житлі досить буде лише повідомити адресу і не доводити свого права проживати за нею. Водночас власник житла не наражатиметься на жодні майнові ризики і зможе легко анулювати таку реєстрацію. Повідомлення адреси не спричинюватиме появи майнових прав, збільшення комунальних послуг чи податкових зобов’язань.

Перед напрацюванням моделі експерти провели загальнонаціональне соціологічне дослідження, а також напрацювали Зелену книгу з аналізом законодавства. Сьогодні як мінімум 12% людей в Україні живуть не там, де зареєстровані. Водночас щонайменше 14 сфер суспільного життя (охорона здоровя, соціальний захист, вибори, освіта тощо) прив’язані до місця реєстрації. Відповідно, мільйони людей не можуть повноцінно користуватися державними сервісами та правами саме через "прописку".

Тетяна Печончик

"За останні два роки нам вдалося виявити кілька надважливих речей. Тепер ми знаємо, скільки людей живуть не там, де зареєстровані, та як це впливає на якість їхнього життя. Йдеться про щонайменше 7 мільйонів населення, з яких майже мільйон дітей та мільйон людей, які не мають реєстрації взагалі. Ми знаємо, що реєстрація є основним ідентифікатором у відносинах держава – людина", – наголошує Людмила Янкіна, координаторка проєкту Центру прав людина ZMINA.

Опис моделі експерти виклали в Білій книзі з пропозиціями для уряду. Серед переваг моделі називають такі: люди зможуть легко зареєструватися там, де живуть, отримувати державні сервіси та користуватися правами; держава матиме об’єктивні дані про міграцію та розселення людей; місцеві громади зможуть планувати свій розвиток та бюджет; власники нерухомості не наражатимуться на жодні ризики, якщо в їхньому житлі реєструватимуться люди. На думку авторів, нова система якнайкраще балансує інтереси всіх сторін.

"Висока мобільність людей є нормою в демократичному суспільстві і може бути спричинена багатьма факторами, включно з нерівномірним економічним розвитком. В Україні, окрім звичайних факторів, що впливають на внутрішню міграцію, понад мільйон людей були вимушені залишити свої домівки через конфлікт. Вагома частина населення України вилучена з процесів ухвалення рішень громадами, в яких вони проживають. Ми пропонуємо запровадити механізми, що забезпечать можливість стати мешканцем громади та повноцінно реалізувати право на місцеве самоврядування", – каже Сулейман Мамутов, експерт із питань розвитку громад, співавтор Білої книги.

За словами експертів, нова модель передбачатиме комплексні зміни у всіх сферах, де надання державних послуг та реалізація прав досі залежать від реєстрації. Фактичні мешканці територіальних громад зможуть брати участь у їхньому розвитку. Реєстри територіальних громад нарешті міститимуть об’єктивні дані про населення, а місцеві бюджети наповнюватимуться відповідно до реальної кількості мешканців.

Людмила Янкіна

У реформі системи реєстрації не може бути простих та швидких рішень, пояснює Іван Двойленко, директор Департаменту інформатизації, телекомунікації та захисту інформації Державної міграційної служби. Рішення мають розроблятися з урахуванням системи, яку країна успадкувала від Радянського Союзу.

"Ми три роки вже намагаємося автоматизувати систему реєстрації місця проживання. На жаль, неможливо просто перекласти на цифровий формат те, що за радянських часів велося в паперовому вигляді", – наголошує Двойленко.

Як пояснює адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова, після обговорення та доопрацювання запропонована модель буде покладена в основу законопроєкту.

"Не секрет, що дані про реєстрацію місця проживання використовуються наразі не тільки для  офіційного листування з людиною, а й для підтвердження цілої низки фактів та обставин. Тому дуже важливо, змінивши філософію системи реєстрації, убезпечити різні сфери суспільного життя від можливих негативних наслідків. Видається, що нам вдалося відшукати такі рішення", – зауважує експертка.

Іван Двойленко

Автори моделі планують представити законопроєкт до кінця року. Якщо депутати його схвалять, нову систему можна буде почати впроваджувати вже наступного року.


Проєкт "Свобода пересування для кожного: реформа системи реєстрації місця проживання в Україні" реалізується Центром прав людини ZMINA в партнерстві з Аналітичним центром CEDOS, Центром політико-правових реформ та Українським незалежним центром політичних досліджень за підтримки Європейського Союзу та проєкту "Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні", який реалізує ПРООН за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Поділитися