Тільки за місцем проживання: уряд визначив документи для першочергового зарахування до першого класу

Поділитися

Уряд визначив перелік документів, якими можна буде підтвердити фактичне місце проживання дитини для включення її до реєстру дітей шкільного віку на певній території.

Про це повідомила прес-служба МОН.

Зміни до постанови "Про затвердження Порядку ведення обліку дітей шкільного віку та учнів" ухвалили напередодні, 19 вересня. Тексту змін поки немає у вільному доступі, але, за словами чиновників, тепер батьки зможуть підтвердити місце проживання для внесення дитини до єдиного реєстру 11 видами документів.

"Це, наприклад, паспорт одного з батьків, довідка про реєстрацію місця проживання, довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, документ, що засвідчує право власності чи користування житлом, акт обстеження умов проживання або будь-який інший офіційний документ, що підтверджує місце проживання", – йдеться в повідомленні прес-служби.

Очільниця відомства Лілія Гриневич уже встигла назвати зміни до постанови "дуже важливими".

"Якщо в реєстрі буде визначено, що дитина живе на певній території, то вона матиме право в першу чергу бути зарахованою до тієї школи, що закріплена за цією територією. Передбачається, що в кількох великих містах цей реєстр буде електронним і буде пропілотований механізм електронного розподілу місць у школах", – зазначила вона.

Також чиновниця підкреслила, що раніше порядок обліку стосувався лише дітей шкільного віку, а до обліку дошкільнят не було єдиних вимог. Тепер постанова КМУ урегульовує і питання обліку дітей дошкільного віку.

У свою чергу правозахисники кажуть, що внесені зміни не вирішують питання зарахування до першого класу для тих, хто живе не за місцем реєстрації. На думку менеджерки з адвокації Центру інформації про права людини Альони Луньової, чинна система внесення дітей до реєстру вже показала свою проблемність.

"Ми не знаємо достеменно, про який саме перелік документів у постанові йде мова. Проте судячи з того, яким чином проводився набір до перших класів цьогоріч, ми можемо припустити, що, скоріше за все, в переліку залишилися ті документи, які МОН рекомендував використовувати директорам у якості підтвердження місця проживання дітей в цьому році. А в отриманні цих документів уже виникли і виникатимуть проблеми у тих батьків, хто проживає не за місцем реєстрації чи взагалі без реєстрації місця проживання (зокрема, через небажання орендарів житла укладати договір оренди чи неможливість отримати акт обстеження умов проживання тощо)", – розповіла вона.

Читайте також: Яким документом підтвердити право дитини на зарахування до першого класу? І чому жоден з переліку МОН не підійде батькам без прописки

Також, за словами Луньової, внесені зміни можуть зробити важчою ситуацію для дітей тих батьків, що живуть не за місцем реєстрації.  

"Цьогоріч перелік документів, що для директорів шкіл мали підтвердити право дитини на першочергове зарахування, містився лише в рекомендаціях МОН і теоретично міг бути проігнорований батьками. Наразі закріплення певного переліку документів у постанові КМУ легітимізувало його, що обмежить реалізацію права дітей на рівний доступ до освіти. Тобто тепер від наявності дитини в реєстрі буде залежати, до якої школи вона зможе потрапити на навчання в перший клас. А потрапляння до реєстру, у свою чергу, від того, чи зможуть батьки дитини довести факт їхнього проживання за певною адресою", – підкреслила вона.

Поділитися