Військовий обов'язок

Як це працює зараз?

Законодавство визначає, що приписка військовозобов’язаних до військкомата проводиться за місцем проживання. Ведення первинного обліку військовозобов'язаних і призовників покладено на керівників житлово-експлуатаційних організацій, підприємств, установ та організацій. Списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць, мають подавати також керівники інших підприємств, установ, організацій, навчальних закладів незалежно від підпорядкування і форм власності. Для приписки до призовної дільниці громадяни України зобов'язані особисто прибути до військкомата.

Військовий облік щодо осіб, яким виповнилося 17 років на підставі паспорта громадянина України та таких військово-облікових документів (для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці, яке здійснюється за місцем реєстрації місця проживання; для військовозобов’язаних – військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаних).

На підставі «прописки» військкомати не лише приписують людей, а і ведуть комунікацію з ними та контролюють пересування.

В чому проблема?

Зараз інформація про військовозобов’язаних зберігається письмово – на паперових облікових картах у військкоматах за зареєстрованим місцем проживання. Дані в них не оновлювалися роками, бо їх можливо уточнити, лише якщо особа добровільно прийде до військкомата.

Потенційні військовослужбовці або просто нехтують повістками, або ж переховуються, навіть попри загрозу кримінальної відповідальності. За даними Міністерства оборони України, під час шостої черги часткової мобілізації у 2015 році від призову намагалися ухилилися 26,8 тисяч осіб. У військові комісаріати приходило лише 45–50% з тих, хто отримував повістки.

За результатами соціологічного дослідження, 32% чоловіків, які проживали не за місцем реєстрації в містах, погодились з тим, що не хотіли б повідомляти реальне місце проживання через небажання мати справу з військкоматом.

Крім того, сьогодні неможливо відновити паперові справи військовозобов’язаних, місце проживання яких зареєстроване на тимчасово окупованих територіях.

Як це має працювати?

Реформована система реєстрації місця проживання дозволить військкоматам мати об’єктивні дані про місце проживання призовників та військовозобов’язаних. Електронний реєстр військовозобов’язаних відображатиме реальне місце проживання людини, а також її поточний сімейний стан, наявність дітей, виїзди за кордон тошо. Це зробить облік ефективнішим, а комунікацію – простішою.

На що це вплине?

Міністерство оборони матиме реальні дані щодо кількості призовників та військовозобов’язаних, їхніх реальних адрес проживання та зможе планувати свою діяльність на підставі об’єктивної інформації.